RSS

” SMASH al minţii cu efect decisiv în TENIS” – carte dedicată nr.1 mondial, Simona Halep

14 Oct

Câteva pasiuni şi o carte…
Nu a fost ceva plănuit, pur şi simplu a curs. Urmăresc de mult timp tenisul, iar pe fondul pasiunii a mers şi inspiraţia. Fiind o persoană care îşi iubeşte ţara până la durere, la fel ca mulţi alţi români, simt o ataşare faţă de toţi sportivii care o reprezintă cu mândrie şi dedicare.
Şi trebuie să vă spun că nu conţine multe detalii tehnice sau tactice, ci mizează pe evoluţia umană a unei sportive de top.
Să scrii o carte, să o redactezi, să o tipăreşti, să o lansezi, să o promovezi…
Nu este uşor din niciun punct de vedere, însă, atunci când simţi că merită şi o faci cu drag şi implicare, nu mai contează dacă şi cât de greu este.. Şi te laşi dus de val, cum se spune…
Aşa că, vă pot mărturisi că un impuls puternic am simţit atunci când Horia Tecău, pe care îl felicit pentru tot, şi-a lansat cartea “Viaţa în ritm de tenis”.
Mi-a surâs ideea, am continuat să urmăresc tenisul, am analizat jucători şi jucătoare, m-am documentat (aici recunosc că m-am inspirat şi din cărţile celor două mari valori ale tenisului mondial, Ilie Năstase şi Ion Ţiriac, cărţi cu titlurile “Ar fi fost prea frumos” şi “Victorie cu orice preţ”), dar am studiat şi din ramuri conexe, mi-am ridicat nivelul adrenalinei şi am eliberat creativitatea. Iar pentru că îmi place să fiu onestă, mărturisesc că cel mai mare val de inspiraţie a venit din jocul şi parcursul Simonei Halep, fapt pentru care am decis să-i şi dedic această carte. Şi am convingerea că cei care o urmăresc pe Simona şi vor citi cartea, o vor regăsi în multe pagini.

SH Felicitari

Şi vă mai dezvălui un secret: coperta cărţii a fost inspirată de jocul pe care îl propune WTA jucătoarelor din circuit, acela de a imita caractere emoji din comunicarea electronică, simboluri care chiar reprezintă stările prin care treci pe parcursul unui meci, atât ca jucător, cât şi ca privitor. În plus, printre toate celelalte, din motive pur subiective, imaginea de pe copertă conţine 10 mingi de tenis. 😉
Iar cuprinsul este simplu, dar şi captivant. Conţine texte care te pregătesc de o descoperire a unei laturi interioare care te îndrumă să creezi: susţinere, înţelegere, forţă, uniune… Pe scurt, uman.
Pentru că am scris cartea pe fondul evoluţiei emoţionale şi mentale, consider că e potrivit să spun ce cred că oferă şi ia tenisul… Şi, la cum simt eu acest sport, consider că ia timp şi oferă viaţă.
Şi pot da aici mici exemple:
Ca jucător de performanţă, te trezeşti dimineaţa şi mergi la antrenamente, depui eforturi pe care mulţi le-ar numi supraumane (aici regăsim timpul)… şi faci asta pentru a ajunge la un nivel în care jocul să-ţi ofere răsplata muncii şi dedicării: emoţia reuşitei (definită ca viaţă).

Iar în cazul celor pasionaţi fără să-l practice la nivel performant sau chiar deloc, putem aminti de nopţile albe în care joacă sportivii “favoriţi” pe care îi urmăresc la tv, dăruindu-le din energia şi susţinerea lor. Este ca o înţelegere tacită: se oferă din timp pentru a trăi emoţia care umple vieţile.

Şi dacă tot am vorbit despre sportivi favoriţi, mă simt obligată să spun ce apreciez la ea şi ce am învăţat de la Simona Halep.
Aşadar, sunt mai multe lucruri pe care le apreciez la Simona, însă, cel mai puternic admir integritatea ei şi respectul prin care „atinge” sufletele oamenilor.
Şi ce am învăţat important de la Simona este următorul lucru: atunci când îţi doreşti ceva, secretul este să continui, dar fără atitudinea care presupune că ai fi împotriva cuiva.
Mental şi sufleteşte, oricât de mare ar fi ispita competiţiei, este ideal să obţii victoria, să reuşeşti, să-ţi atingi visul, dar să simţi că ai făcut-o pentru tine şi ai tăi, pentru că tu ţi-ai dorit, nu împotriva altui om.
Pentru că sportul, în primul rând, uneşte oameni.
Acest lucru îl transmite Simona într-un mod foarte elegant.

Poate că nu sunt în cea mai mare măsură să vorbesc despre defecte, dar, pentru că obiectivul cărţii o cere, îndrăznesc să vorbesc şi despre anumite slăbiciuni pe care le-am descoperit la Simona Halep.
Una dintre ele pot spune că este, în acelaşi timp, şi cea mai mare calitate: perfecţionismul. E ca o lamă cu două tăişuri: pe de o parte îţi ridică motivaţia, îţi creşte ambiţia, dorinţa de a continua şi îţi întăreşte dăruirea, dar pe de altă parte, te şi scutură, te zguduie atunci când limitele vor să-şi spună cuvântul.
O altă slăbiciune foarte prezentă în evoluţia Simonei este teama de ridicol, încununată de dorinţa de a răspunde pozitiv tuturor aşteptărilor (vrea să mulţumească pe toată lumea – un lucru imposibil). În momente cheie, această teamă transmută toate sistemele organismului uman şi îngreunează orice efort. Simona a simţit-o frecvent şi, reacţionând în interpretarea unor stări nervoase, s-a lăsat de multe ori răpusă de efectele ei.
Dar toate astea, aşa cum bine s-a dovedit până acum, fac parte din evoluţie

citat - critica este...
Acum, revenind la „SMASH al minţii cu efect decisiv în TENIS”, continui prin a vă spune că este o carte care prezintă parcursul unei jucătoare de tenis, de la primii paşi făcuţi pe teren până pe cea mai înaltă treaptă a ierarhiei mondiale. Este o carte care descoperă gânduri şi emoţii nerostite, care arată paşii mai grei şi mai simpli făcuţi în drumul spre succes, o lectură care dezvăluie mici secrete legate de depăşirea momentelor critice, iar toate astea sunt sintetizate pe capitole în care sunt sigură că se regăseşte orice om pasionat de sport, de tenis în special.
Aşa că lucrarea se adresează celor care practică tenisul, părinţilor, antrenorilor şi tuturor oamenilor care se simt atraşi de sport şi de succes!
Iar unul dintre mesajele pe care vreau să le transmită această carte este acela că nu e nevoie de alţi 44 de ani pentru ca un sportiv să atingă înalta performanţă, pentru că avem talente care pot urma foarte rapid exemplul Simonei Halep.
# Nu ne grăbim, dar mi-o imaginez pe Simona după retragere, studiind Psihologia şi continuând ca antrenoare, cu rol de mentor (mental coach) în acelaşi timp… Asta, aşa, ca un joc de imaginaţie pentru copiii de astăzi care se pregătesc să devină campionii de mâine…#

Carte tenis - coperta - blog

Şi închei acest „cuvânt” prin a vă mărturisi ce înseamnă această carte pentru mine:
„SMASH al minţii cu efect decisiv în TENIS” înseamnă, în primul rând, dăruire.
Dat fiind faptul că îi este dedicată marii noastre campioane, trebuie să mărturisesc că am scris această carte aşa cum joacă Simona Halep fiecare meci al său – cu sufletul.
Atunci când eram mică, tatăl meu mi-a vorbit mult despre oamenii mari ai sportului (marele campion Ilie Năstase şi maestrul Ion Ţiriac, despre „regele” Gheorghe Hagi şi „zeiţa” Nadia Comăneci, iar lista poate continua) şi mi-i prezenta într-un mod plin de admiraţie şi recunoştinţă. Aşa am crescut şi aşa mi s-a transmis acest impuls – cu lacrimi de fericire la fiecare reuşită şi un plus de respect la fiecare rezultat fără câştig – şi nu pot decât să încerc să duc generaţia mai departe, iar despre această carte putem spune că semnifică modul prin care preţuiesc eu valorile sportului românesc.

Lectură plăcută!   🙂

 

Pentru toţi cei care vor să descopere mai rapid secretele din spatele performanței, care garantează drumul către succes, îşi pot comanda cartea de aici:
Franța
https://www.amazon.fr/gp/aw/d/1976109647/ref=mp_s_a_1_1
Germania
https://www.amazon.de/gp/aw/d/1976109647/ref=mp_s_a_1_1…
Spania
https://www.amazon.es/gp/aw/d/1976109647/ref=mp_s_a_1_1…
Italia
https://www.amazon.it/gp/aw/d/1976109647/ref=mp_s_a_1_1…
Pe lista țărilor care pot livra cartea foarte rapid, se adaugă:
Marea Britanie (Anglia)
https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/1976109647/ref=mp_s_a_1_1…
America (SUA)
https://www.amazon.com/SMASH-mintii-efect-deci…/…/1976109647

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on October 14, 2017 in Oameni și cărți

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: